Kod | İsimler | Kullanımları | Örnekler | Riskler/Yorumlar | Not |
E100 | Curcumin Turmeric | Turuncu-sarı rengi | Muzlu Yoğurt | ?Kanser | - - - |
E101 | Riboflavin, Lactoflavin, Vitamin B2 | Turuncu-sarı rengi | Bazı kahvaltılık mısır gevreği türünde yiyeceklerde | Önemli, faydalı bir besin | ++ |
E101a | Riboflavin, 5’fosfat | Sarı renk | Bazı kahvaltılık mısır gevreği türünde yiyeceklerde | Önemli, faydalı bir besin | ++ |
E102 | Tartrazine | “ | En çok kullanılan boyalardan biri:balık köftesi,füme balık,çeşitli pastalar,şekerlemeler,kek ve şeker süsleri,bazı donurmalar, kahve için süt-krema tozu,paket hazır çorbalar,çeşitli aromalar,jöleler,hazır soslar…vb | Özellikle aspirine hassas kişilerde akciğerlerde,burun ve ciltte reaksiyonlar.Hiper- aktiflik,astım, egzema,alerjik kaşıntılar | - - |
E104 | Kinolin sarısı (Quinoline) | Yeşilimsi sarı renk | Bazı gazozlu içecekler, limonlu pastalar…vb. | Alerjik reaksiyonlar Hiperaktiflik,aşırı duyarlılık | - - |
E107 | Sarı 2G | Sarı renk | Şekerler,soslar, çikolatalar…vb | Şüpheli kanserojen; Deneylerde hayvan- ların böbrekleri etkilendi.Ayrıca E102’nin reaksiyonları | - - - |
E110 | Gün batımı sarısı | Turuncu-sarı | Meyveli yoğurtlar, reçeller,balık köfteleri,fümeli balıklar,salam, pastalar,şekerler bisküvi çeşitleri, dondurma,jöle- ler,ketçap,gazozlu içecekler..vb | Şüpheli kanserojen; Bazı kişileri güneş Işığına karşı alerjik yapabilir.Ayrıca E102’nin reaksiyon ları | - - - |
E120 | Karminik asit, Cochineal | Kırmızı | Pahalı olduğu için ender kullanılır.Alkol lü içecekler | Embriyo için zararlıdır.Aşırı duyarlılık,hiper-aktiflik. | - - |
E122 | Carmoisine, Azorubine | “ | Yoğurtlar, reçeller,kırmızı pancar turşusu, pastalar, Şekerlemeler, dondurmalar, paket çorbalar, jöleler…vb. | ?Kanser,aşırı duyarlılık | - - |
E123 | Amaranth | Mor kırmızı | Böğürtlenli yoğurt, çikolatalı pasta, hazır çorbalar, jöleler, dondurmalar ketçap…vb. | ?Kanser,aşırı duyarlılık,alerjik kaşıntılar. | - - - |
E124 | Ponceau 4R, Cochineal kırmızı | kırmızı | Çilekli yoğurtlar reçeller,salam, paket çorbalar, ketçap, dondurulmuş pizza…vb. | ?Kanser,aşırı duyarlılık,E124’e yakından bağlantılı üç boya 1965’de tüm dünyada yasaklanmış | - - - |
E127 | Erythrosine BS | “ | Karışık meyve kokteyl konservesi, salam,sosis, pastalar, şekerlemeler, dondurulmuş pizza…vb. | ?Kanser,aşırı duyarlılık,tiroid rahatsızlıkları. | - - - |
128 | Kırmızı | “ | Sosisler,bazı çikolatalı pasta çeşitleri…vb. | ?Kanser,aşırı duyarlılık. | - - - |
E131 | Patent mavi | Mavi | Renkli şeker- lemeler,bazı dondurmalar… | ?Kanser,aşırı duyarlılık,sinirsel hastalıklar;ayrıca mide bulantısı, düşük tansiyon ve titreme hali de bildirilmiştir. | - - - |
E132 | Indigo carmine, Indigotine | Koyu -mavi | Jöle şekerler, renkli şekerle- meler,çikolata kaplı birtakım yiyecekler,hazır soslar.Bu madde ayrıca hastanelerde böbrek fonksiyonlarının kontrolünde kullanılır. | ?Kanser,aşırı duyarlılık,yüksek tansiyon | - - - |
133 | Parlak mavi | Çoğunlukla yeşil renk için E102 ile karıştırılır. | Konserve bezelye, bisküviler, dondurmalar ve jöleler…vb. | ?Kanser, aşırı duyarlılık, alerjik reaksiyonlar. | - - - |
E140 | Chlorophyll | yeşil | Yağlar, bazı sebze turşuları …vb. | Güvenli | ++ |
E141 | Chlorophyllins | yeşil | Bazı sebze turşuları …vb. | Güvenli | ++ |
E142 | Asit parlak yeşil | yeşil | Çeşitli reçeller, konserve çorbalar, pasta çeşitleri,jöleler…vb. | İngiltere’deki kullanımı İngiltere Avrupa Birliğine girmeden önce yasaktı.Aşırı duyarlılık | - - |
E150 | Karamel | Kahverengi ve karamal tadı | Çeşitli konserve ürünleri, hazır et ürünleri, hamburgerler, kek,pasta,bisküvi Şekerleme çeşitleri, çikolatalı ürünler Hazır çrobalar, soslar,soya sosu, Kolalı içecekler, bazı viskiler…vb | ?Kanser. | - - - |
E151 | Siyah,parlak siyah | Mor rengi | Bazı reçeller, meyveli soslar…vb. | Domuzlarda bağırsak kistlerinin oluşmasına neden oldu.Aşırı duyarlılık ve sindirim sorunları. | - - |
E153 | Karbon siyahı, sebzesel karbon | Siyah | Çikolata kaplı yiyecekler, şekerlemeler… vb. | ?Kanser.Bu maddeyle sıkça temasta bulunan işçilerdeki deri kanseriyle bağlantılı | - - - |
E154 | Kahverengi, kiper kahverengi | Sarı-kahverengi | Bazı fümeli balıklar,sosisler, şekerlemeler, bazı bisküviler…vb. | Bazı ülkelerde yasaklanmıştır. ?Kanser, aşırı duyarlılık. | - - - |
155 | Kahvarengi, çikolata rengi | Kahverengi | Çikolatalı ürünler | ?Kanser, aşırı duyarlılık | - - - |
E160 (a) | Alfa-karoten, Beta-karoten, Gama-karoten | sarı | Margarinler, peynirler, kek, pasta, bisküvi çeşitleri, şekerlemeler, dondurulmuş pizza, paket puding karışımları…vb. | Doğal bitki pigmentlerinden elde edilir.Güvenli. Ayrıca doğal A vitamini kaynağı | ++ |
E160 (b) | Annatto, Bixin, Norbixin | Sarı | “ | Annatto alerjik reaksiyonlara neden olabilir. | ++ |
E160 (c) | Capsanthin, Capsorubin | Turuncu | “ | Kırmızı biberden elde edilir.Güvenli | ++ |
E160 (d) | Lycopene | Kırmızı | “ | Biraz şüpheli | - |
E160 (e) | Beta-apo-8’- carotenal | Turuncu | “ | Güvenli | ++ |
E160 (f) | E160(e)’nin Etil esteri | Turuncu-sarı | “ | Güvenli | ++ |
E161 | Xanthophylls | Sarı | Yumurta ve tavuk yağında bulunmuştur. (Tavuklara yem yoluyla yedirilebilmektedir.) | Araştırmalar yetersiz. | + |
E161 (a) | Flavoxanthin | “ | “ | “ | + |
E161 (b) | Lutein | “ | “ | “ | + |
E161 (c) | Cryptoxanthin | “ | “ | “ | + |
E161 (d) | Rubixanthin | “ | “ | “ | + |
E161 (e) | Violaxanthin | “ | “ | “ | + |
E161 (f) | Rhodoxanthin | “ | “ | “ | + |
E161 (g) | Canthaxanthin | Turuncu | Yapay bronzlaşma tabletleri | Yiyecek ürünlerinde kullanımı tavsiye edilmektedir. | - |
E162 | Pancar kırmızısı, Betanin | Mor- kırmızı | Çok ender kullanılır | Güvenli görünmektedir. Pancardan elde edilir. | +++ |
E163 | Anthocyanins | Kırmızı | Pahalı olduğundan ender kullanılır. | Doğal bitki pigmentlerinden elde edilir.Güvenli görünmektedir. | ++ |
E163 (a) | Cyanidin | Kırmızı | “ | “ | ++ |
E163 (b) | Delphinidin | Mavi | “ | “ | ++ |
E163 ( c) | Maldivin | Mor | “ | “ | ++ |
E163 (d) | Pelargonidin | Kahverengi | “ | “ | ++ |
E163 (e) | Peonidin | Kırmızı | “ | “ | ++ |
E163 (f) | Petunidin | Kırmızı | Bazı içecekler | “ | ++ |
E170 | Kalsiyum Karbonat, (tebeşir) | Beyaz | Kalsiyum katkılı ve(ya) sıkılaştırıcı madde olarak un, şekerlemeler, dondurmalar, vitamin haplarında(…vb) kullanılır. | Doğal mineral.Güvenli. Ancak çoğunlukla doğal gıdasal kalsiyumun yerini almak için yiyeceklere katıldığı için genel gıdasal değerler fakirleşir. | ++ |
E171 | Titanyum diyoksit | Beyaz | Şekerlemeler, soslar | Mineral kaynaklı. Üzerinde çok az araştırma yapılmıştır. | + |
E172 | Demir oksitler, Demir hidroksitler | Çeşitli renkler | Bazı deniz ürünleri, kakaolu ezmeler…vb. | Mineral pigmentlerden elde edilir. | ++ |
E173 | Alüminyum | Alüminyum rengi | Çok ender kullanılır:haplar, bazı şekerlemeler | Bazı ülkelerde yasaklanmıştır. Zehirlidir ve aşırı duyarlılığa neden olabilir.Metal kaynaklıdır. | - - |
E174 | Gümüş rengi | Gümüş rengi | “ | Zehirlidir;cilt rengini değiştirebilir ve aşırı duyarlılığa nedenolabilir.Metal kaynaklıdır. | - - |
E175 | Altın | Altın rengi | “ | Ender olarak alerjilere neden olabilir.Metal kaynaklıdır. | + |
E180 | Rubin pigmenti, Lithol rubine | Kırmızı | Bazı kaşar peynirlerin dış yüzeyleri (kabukları) | Aşırı duyarlılığa neden olabilir.(Peynirin yüzeyi ayrılarak tüketilmediği sürece risk azalır.) | - - |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder